Published : 2020-06-08 14:27:43
Categories : Actualiteiten
Wat zijn droge ogen?
Droge ogen komen relatief vaak voor. Voor patiënten is dit zelfs een van de eerste redenen om naar een oogarts te gaan(1). Een derde van de bevolking heeft hier last van, vooral ouderen: meer dan 50 % van de mensen boven de 65 jaar heeft last van droge ogen(2). Ook al is dit een veelvoorkomende aandoening, die leeftijdsgebonden is en verder wordt verergerd door de omgeving, maakt dit het niet minder vervelend: droge ogen doen voortdurend pijn, tasten de kwaliteit van het gezichtsvermogen aan en kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt.
Zijn droge ogen een ziekte?
Droge ogen worden als ziekte geclassificeerd wanneer de werking van de traanfilm is verstoord(3). De traanfilm bestaat uit een laagje vocht dat het hoornvlies bedekt, voedt, bevochtigt en reinigt. Elke keer dat we onze ogen knipperen, wordt het vernieuwd, zodat het hoornvlies niet kan uitdrogen. Het is dus essentieel om het hoornvlies intact te houden. Als er een probleem is met de kwantiteit of kwaliteit van het traanvocht, wordt de traanfilm instabiel en krijg je last van droge ogen.
Wat is de oorzaak van droge ogen?
De meest voorkomende oorzaken van droge ogen zijn ouderdom, hormonale veranderingen als gevolg van de menopauze en bepaalde aandoeningen zoals astma, diabetes, auto-immuunziekten (bijv. het Sjögren syndroom). Droge ogen kunnen ook het gevolg zijn van onze omgeving. Wind, sigarettenrook, vervuiling, airconditioning hebben allemaal invloed op het oogoppervlak. In afgesloten ruimtes met een lage luchtvochtigheid neemt het risico op droge ogen toe: denk aan een vliegtuig of een plek met vervuiling binnenshuis (zoals rook(4)). Ook schermen kunnen droge ogen veroorzaken: als je naar een scherm van televisie, computer, tablet enz. kijkt, ben je op het scherm gefixeerd en knipper je 30 tot 50 % minder met je ogen(4). Ook is aangetoond dat kinderen door het gebruik van smartphones meer risico lopen op droge ogen(4). Tot slot zijn er ook enkele oogmedicijnen of bestanddelen in deze middelen, zoals bewaarmiddelen, die droge ogen veroorzaken. Het dragen van contactlenzen is eveneens een risicofactor.
Welke behandelingen zijn er om “droge ogen” te verlichten?
Oogsmeermiddelen worden aanbevolen om de symptomen van droge ogen te verlichten. Met kunsttranen kan je inderdaad de ogen smeren en het tekort aan traanvocht compenseren door het oogoppervlak te beschermen tegen aanvallen uit de omgeving. In dit geval adviseren we producten zonder bewaarmiddelen te gebruiken om de schadelijke effecten ervan op het hoornvlies, te vermijden(5).
Bronnen
(1) V. Sarda, F. Fanjkuchen, G. Chaine, « La sécheresse oculaire », Images en Ophtalmologie, Vol. III, n°2, april-mei-juni 2009, p. 67. Beschikbaar op deze site: link, geraadpleegd op 24 april 2018.
(2) Haute Autorité de Santé, Commission nationale d’évaluation des dispositifs médicaux et des technologies de santé (Franse Hoge Autoriteit van Volksgezondheid, Nationale Commissie voor de evaluatie van medische hulpmiddelen en gezondheidstechnologieën), link, geraadpleegd op 24 april 2018.
(3) Jennifer P. Craig et al., TFOS DEWS II - Rapport Définition et classification, consulté le 29 novembre 2019.
(4) Société Française d’Ophtalmologie (Franse Vereniging voor Oogheelkunde), Surface oculaire, link, geraadpleegd op 29 november 2019.
(5) Ophtalmic Compagnie, Cytoxicité des solutions pour lentilles: le rinçage bientôt obligatoire, link, geraadpleegd op 29 november 2019.
BENL/ARTICLESO/062020